A koronavírus egyáltalán nem új fertőző betegség, a legelső változatait még az 1960-as években azonosították, és azóta többször felbukkant, kisebb-nagyobb járványokat okozva. A most terjedő koronavírusról (COVID-19) fontos tudni, hogy a vírus állatokból származik, valószínűleg denevérből, tehát egy állatbetegség emberre átterjedő mutációjával van dolgunk. A koronavírus tüdőgyulladással járó megbetegedést okozhat, amely légúton, valamint szájon át fertőzhet, lappangási ideje a becslések szerint 2–14 nap, de egyes szakemberek szerint akár 27 nap is lehet. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az infl uenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez: láz, fáradékonyság és gyengeség, légzési nehézségek, légszomj, száraz köhögés, hasmenés, ritkábban torokfájás és orrfolyás. Mint minden fertőzésre, erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, idősek, kisgyerekek.
A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.
A koronavírusra jelenleg nincs hatékony védőoltás.
Fontos, hogy mindenki kísérje figyelemmel az események alakulását. Ha a helyzet súlyosbodik, előfordulhat, hogy némely településen vesztegzár (karantén) bevezetésére kerül sor, ahogyan a tömegrendezvények megtartását már korlátozták. Ez esetben higgadtan, pánikkeltés nélkül kövessük a hatóságok előírásait! A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. Ezek a következők: 06-80/277-455, 06-80/277-456. A lakossági információs vonalak a hét minden napján 24 órában elérhetők. A vírussal kapcsolatos minden hivatalos információ megtalálható: https://koronavirus.gov.hu oldalon.
A koronavírusos fertőzés, de az összes heveny légúti megbetegedés megelőzésére is a higiénés rendszabályok
betartása a legfontosabb. Ezek a következők:
Az, hogy a szervezetünk hogyan reagál a fertőzésre, immunrendszerünk állapotán is múlik. Ha erős az immunrendszerünk, sokkal jobb esélyünk van a gyógyulásra, mint azoknak, akik korábban elhanyagolták egészségüket. Tegyünk meg tehát minden tőlünk telhetőt immunrendszerünk megerősítéséért.
Minden évszakban megtörténhet velünk, hogy legyengül az immunrendszerünk. E csodálatos védelmi rendszer legyengüléséhez bőven elegendő, ha túlterhelődünk a munkahelyen, nem pihenünk eleget, nem táplálkozunk megfelelően. A téli időszak végére azonban még nagyobb nyomás alá kerülhet az immunrendszer a hideg időjárás, a napfény hiánya, az egyoldalú táplálkozás miatt. Az immunrendszer szervezetünk egyik legfontosabb szabályozója, megerősítéséhez bizonyos egészségügyi alapelveket pontosan be kell tartanunk. A következőkben arról szólunk, hogyan erősíthetjük immunrendszerünket természetes módszerekkel. Legelőször is fontos az ideális étrend kialakítása. Javasoljuk a teljes növényi alapú étrendet vitamindús friss zöldségekkel, gyümölcsökkel. Együnk sok hagymát, fokhagymát, sárgarépát, céklát, leveles zöldségeket, paprikát. A gyümölcsök közül részesítsük előnyben az almát, körtét, szőlőt, illetve a citrusféléket (citrom, narancs, mandarin, grape fruit).
A táplálkozás tekintetében az immunrendszer gyengesége két irányból eredhet. Egyrészt megtörténhet, hogy túl sok káros anyagot viszünk be, és ezzel kimerítjük a szervezetünket. Másrészt probléma lehet, hogy valamilyen hasznos tápanyag szintje lecsökken. Ez általában az A-, C-, E-, D-vitaminok, a folsav, az ásványi anyagok közül pedig a vas, kalcium, magnézium, cink hiányát jelenti. A hideg évszakban a raktározásra áll át a szervezetünk, ezért még inkább fontos, mit viszünk be. Ne felejtsük el, hogy az emésztés energiaigényes folyamat. A zsíros ételek fogyasztása kifárasztja a szervezetünket és tovább gyengíti immunrendszerünket. Igyekezzünk csökkenteni a káros anyagok bevitelét a szervezetünkbe. Fogyasszunk kevesebb feldolgozottilletve ve fi nomított összetevőket tartalmazó élelmiszert, teljességgel mellőzzük a kristálycukor használatát.Édesítésre használjunk aszalt gyümölcsöket, sztíviát esetleg mézet, mértékkel. Próbáljunk minél több antioxidánst bevinni: fogyasszunk zöldturmixokat, hiszen ezeknek magas a klorofi lltartalmuk. Készítsünk ún. „energiabombákat”: darált tökmagot és kendermagot, száraz búzacsírát keverjünk össze kevés sörélesztőpehellyel, és ezt fogyasszuk, pl. salátánkra szórva. Igyunk rendszeresen paradicsomlevet (magas liko pin tartalma miatt) egy kis olívaolajjal. Tartsunk sárgarépa- és céklalékúrát: Három hétig igyunk meg naponta egy pohárral étkezés előtt fél órával. Változatos étrend mellett nem szükséges táplálékkiegészítőket fogyasztanunk, de ha úgy érezzük, hogy a változtatások ellenére továbbra is gyengék és kimerültek vagyunk, akkor kúraszerűen alkalmazzuk ezeket. Részesítsük előnyben a természetes táplálékkiegészítőket, az ún. sűrített élelmiszereket (pl. a homoktövis-sűrítmény) A szintetikus készítmények mellé is javasolt a természetes forrás.
Megjelent 2024. december 20-án.
Ízelítő a tartalombólFizessen elő magazinunkra!
12 hónapra
6500 Ft
(postaköltséggel együtt)
Szeretnék előfizetni