24. óra

Világjárvány és összeesküvés-elméletek

2020. szeptember 29.

Napjainkban egyre inkább szembesülhettünk azzal, hogy komoly problémák felé gyalogol az emberiség, és egyben azzal is, hogy ezek a problémák rendkívül komplexek. Ahhoz, hogy ezekkel és az ok-okozati összefüggésekkel tisztában legyünk, nem spórolhatjuk meg magunknak azt a szellemi erőfeszítést, hogy utánanézzünk dolgoknak, és megtanuljunk minél összetettebb képleteket, összefüggéseket, hatásmechanizmusokat értelmezni.

Világjárvány és összeesküvés-elméletek

- Vajon miért van az, hogy épp globális válságok – mint például a hónapok óta több hullámban támadó koronavírus- járvány – idején szaporodnak meg az összeesküvés-elméleteka világhálón és a közbeszédben egyaránt?

■ Leginkább akkor kapnak lábra az ilyesfajta elméletek, amikor felerősödik az emberekben a fenyegetettségérzet. Ezen „elméletek” legfőbb jellemzője, hogy sajnálatos módon nem komplexen, a maguk sokrétű összefüggéseiben közelítenek a problémákhoz. Ezért nem is azok valós okaira tapintanak rá, és nem is az igazi megoldás irányába mutatnak.

■ Említene néhányat a ma széles körben elterjedt, „klasszikus” összeesküvés-elméletekből a jelenlegi pandémiával kapcsolatban?

■ Az első ilyen típusa az összeesküvés-elméleteknek kifejezetten vallásos hátterű. Az egyik, ebbe a kategóriába tartozó elméletet például egy Dániel 11. nevezetű YouToube csatorna terjeszti (utalva ezzel a Biblia egyik prófétai könyvének 11. fejezetére). A címe ennek a videónak: „Védőoltás fundamentalizmus ellen és a fenevad bélyege.” Ez a videó – amely eredetileg egy amerikai szerző videója, ám magyarul szinkronizált verziója is elkészült – kifejezetten „bibliai” megközelítésű, pontosabban a Bibliára hivatkozó összeesküvés-elmélet, amely egyenesen a Bibliá-ban szereplő „fenevad bélyegéről” beszél a jelenlegi világjárvány kapcsán. Három képtelen megállapítás hangzik el a videóban:

– A vakcina egyben a protestantizmust is kiöli (!) az emberből.

– Egy 2017-es rajzfilmben is üzen a pápa a vírus kapcsán.

– Bill Gates tulajdonolja a koronavírust.


Magazin

Megjelent 2023. december 10-én.

Ízelítő a tartalomból

Fizessen elő magazinunkra!

12 hónapra

6500 Ft

(postaköltséggel együtt)

Szeretnék előfizetni
Kiadványaink
A bölcsesség kezdete
Minőségi idő - Időben!
Soós Attila: Reménység a veszteségben
A szeretet himnusza
A belső szobában
Barátom, Jézus
Barangolások a szív országában
Előzd meg a hátfájást DVD