Egészség

Mit tehetünk járvány idején?

2021. április 29.
A koronavírus-fertőzés harmadik hullámának legnehezebb napjait éljük. A legtöbb ember természetes módon félti magát és szeretteit. Ezért segítségképpen megpróbáltuk néhány pontban öszszegyűjteni azt, amit mi magunk megtehetünk a vírus elleni küzdelemben.
Mit tehetünk járvány idején?

Mit tehetünk járvány idején?
Az alapvető higiéniai intézkedések betartása, amelyek arra szolgálnak, hogy ne is találkozzunk a vírussal. Kézmosás, maszkhasználat, a kétméteres távolság tartása
stb. Ezek bizonyára mindenki előtt ismertek, mert még a médiában is kiemelten helyet kapnak. Fontos komolyan venni ezeket. Immunrendszerünk és szervezetünk optimális működésének elérése arra az esetre, ha mégis találkozunk a vírussal, hogy ekkor minél kevesebb tünettel és panaszszal át tudjuk vészelni a  betegséget. Lehetőségünk van a vakcina felvételére is, ami főleg a középkorú és idősebb korosztály számára lehet életmentő, hisz az ő immunrendszerük és szervezetük már sokkal gyengébb, mint a legfiatalabbaké. Az első lépés ezen az úton hazánkban a regisztráció, ami után meg kell várnunk, hogy a háziorvosunktól vagy egy oltási pontról értesítést kapjunk. A háziorvosnál lehetőség lehet akár a vakcinák közötti választásra is. Akik védőoltást kapnak, azoknak is fontos a többi pontra figyelni, mert például a rosszul működő immunrendszer esetén a kialakuló védőhatás is jelentősen gyengébb lesz. Ha mégis elért minket a fertőzés, akkor természetes
módszerekkel is sokat javíthatunk a betegség lefolyásán. És végül, de nem utolsósorban, nagyon fontos az Istenben való bizalom és az ő megmentő hatalmába vetett hit. Ha hiszünk Istenben, és próbálunk a Teremtő szeretet rendje szerint élni, akkor tiszta szívvel bízhatunk az ő megmentő erejében is.
Az 1. és 3. pont valószínűleg mindenki előtt ismert, hisz ezeket a média mindennap harsogja. Annál kevesebb szó esik a többiről, melyek általában alig ismertek. Megelőzés Máskor is fontos volt, hogy szervezetünk és immunrendszerünk kiegyensúlyozottan működjön, de ezekben a napokban ez kiemelt fontosságú, mert az életünk múlhat rajta. Szándékosan nem használtam az erős immunrendszer kifejezést, mert a koronavírusfertőzés ben pontosan a túl erős immunrendszer okoz problémát. A koronavírus fő támadási pontja a tüdő, ezért ez lesz a színtere a vírus és az immunrendszer összecsapásának. Ha az immunrendszerünk nem kiegyensúlyozott, akkor a vírus jelenlétére túlzott mértékű gyulladással fog reagálni. A gyulladásban résztvevő egyes molekulák hatására az erek áteresztővé  válnak, és a tüdőt ellepi a víz. Ekkor van szükség a  lélegeztetőgépre, hogy az nagyobb nyomással a vizet kinyomja a tüdőből, vissza, az erekbe. A két legfontosabb természetes eszközünk, amivel megelőzhetjük a szervezet túlzott mértékű gyulladásra való hajlamát, a megfelelő táplálkozás, valamint a testmozgás.
A táplálkozásnak alapvetően teljes értékűnek és növényi alapúnak kellene lennie. A minél kevésbé feldolgozott ételek azok, amelyek tartalmazzák a táplálék értékes tápanyagait, így ellátják a szervezetet mindazzal, ami szükséges a működéséhez. Minél nagyobb arányban fogyasztunk növényeket, annál több jótékony
baktérium fog élni beleinkben, melyek kiszorítják onnan a gyulladáskeltő, rossz baktériumflórát, ami a fő oka a gyulladásra való hajlamnak. Nagyon fontos lenne az is, hogy rendszeresen végezzünk testmozgást, mert a mérsékelt testmozgás szintén csökkenti az immunrendszer túlzott válaszát. Ezért van az, hogy a rendszeresen sportolók között jelentősen kisebb a súlyos tünetek jelentkezésének aránya. Minél fittebb valaki, annál valószínűbb, hogy van esélye elkerülni a fertőzés kialakulását, és annál jobban tudja kezelni a fertőzést, ha megbetegszik. Ha eddig nem tettük, azonnal érdemes elkezdeni a testmozgást, hogy a vírusnak való kitettségünk a lehető lekisebb lehessen. Ugyanilyen fontos az immunrendszert támogató élelmiszerek fogyasztása. Az immunfunkciót elősegítő étrend magas antioxidáns-tartalmú élelmiszerekből áll, és mellőzi a felesleges cukrokat, zsírokat és a feldolgozott ételeket. Ez az étrend hangsúlyozza a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és magvak, valamint a gyógynövények fogyasztását, és kerüli a feldolgozott szénhidrátok, édesítőszerek, mesterséges ételek, olajban sült ételek, állati termékek és melléktermékek használatát, és más magas zsírtartalmú ételeket.

Fertőzésgátló táplálékkiegészítők:

  • • Cink – megelőzés céljából kb. 20–25 mg naponta, kezelés céljából legfeljebb 75 mg naponta, kevesebb, mint egy hétig. Cinkpótlással visszaállítható az  idősekre jellemző immunöregedés. A cinkhiány nagyon gyakori az idősek körében.
  • D-vitamin – Megelőzés gyanánt legalább napi 6000 NE naponta. Ha betegek vagyunk, akkor a betegség ideje alatt a duplája is szedhető. 
  • • Probiotikumok – naponta legalább egymilliárd CFU (kolóniaképző egység). Minél magasabb a CFU, és minél több baktériumfajt tartalmaz, annál jobb. Ne  használjuk folyamatosan!
  • • N-acetil-cisztein (NAC) – bizonyítottan csökkenti az influenzával járó tüneteket, elősegíti a glutation (fontos antioxidáns) termelését a szervezetben. Terhesség, szoptatás esetén is használható. Adagolás: naponta kétszer 600 mg fogyasztása javasolt.
  • • A C-vitaminnak kiemelt szerepe van a vírusfertőzések leküzdésében. Adagolása: napi 6000 mg megelőzésként. A C-vitaminnak kiemelt szerepe lehet a kezelésben is. Egy Cathart nevű amerikai orvos több mint húszezer vírusfertőzésben szenvedő embert kezelt aszkorbinsavval. A megfelelő dózis elérésénél a tünetek gyorsan elmúltak. A dózisok napi 20-200 gramm (200 000 mg) között mozogtak, napi 4-6 részre elosztva. A szervezet hasmenéssel jelezte, mennyire van szüksége. A betegség súlyosságától függően nőttek a dózisok is. Ezt a betegnek kellett figyelnie, és a dózist ehhez igazítani. Ezt nevezte Cathart a béltolerancia kititrálásának.
  • A tünetek azonban csak a hasmenést okozó dózis 80-90% -ánál csökkenek, de akkor nagyon hirtelen. A pihenés sem elhanyagolandó szempont egészségünk megőrzésében. Akik kipihentek, eredményesebben harcolnak a fertőzésekkel szemben. A krónikus alváshiány egyik szövődménye, hogy immun szuppressziót okoz, ezáltal növeli a fertőzésre való hajlamot. Ezért korán feküdjünk le, és ha lehetséges, minden éjjel legalább 7–9 órát aludjunk. 
  • Tartsuk frissen a levegőt, mert zárt térben nagyságrendekkel megnő a koronavírus-fertőződés veszélye.Ha az időjárás megengedi, folyamatosan tartsuk nyitva az ablakokat, hogy a friss levegő átjárhassa az otthonunkat vagy a munkahelyet, és lehetőség szerint minél több időt töltsünk a szabadban.Korai kezelések Ha valaki kezdi magát betegnek érezni (torokfájás, fejfájás, fájdalom, láz, hidegrázás stb.), tapasztalatok alapján a következő kezelések segíthetnek a betegségek elhárításában, ha    időben alkalmazzák azokat: Alkalmazzunk váltózuhanyt. Legyen kissé erőteljes, 5-7 alkalommal váltakoztatva a meleg és hideg vizet.
  • Vegyünk forró lábfürdőt. Használjunk olyan forró vizet, amit el tudunk viselni (legfeljebb 39,5 °C, ha valaki cukorbeteg vagy keringési problémája van a lábában, valamint teljesen kerülje a kezelést, ha új vérrög van a lábában, ha nagyon rossz a keringése, netán nyitott sebei vannak a lábán). Takarjuk be lábainkat egy pléddel, miközben a lábaink a forró vízben
  • vannak. Tartsuk a víz hőmérsékletét forrón a 20-30 perces kezelés alatt. Közben gyakran igyunk vizet.
  • Vegyünk forró fürdőt! Feküdjünk bele egy forró vízzel teli kádba, és hűtsük a fejünket hideg törölközővel vagy jeges vízzel, és jó 20 percig izzadjunk. Ha egészségi állapotunk miatt nehéz vagy veszélyes számunkra a futás vagy a kocogás, ne végezzük el ezt a kezelést. Tapasztalatok szerint ezek a kezelések segíthetnek csökkenteni a tünetek előrehaladását, ha a tünetek megjelenése után azonnal alkalmazzák azokat. Minden kezelés után betakarva pihenjünk egy órán át, és gyakran igyunk vizet. Ha a tünetek nem múlnak vagy fokozódnak Van néhány egyszerű dolog, amivel csökkenthetjük a tüneteket, és megrövidíthetjük a betegség idejét.
  • Pihenés: A spanyolinfluenza-járványban szenvedő betegek sikeres kezelésének egyik kiemelkedő eleme volt a teljes ágynyugalom korai megkezdése. A betegség kezdeti szakaszában a beteget elkülönítették, lefektették, és 2-3 napig ágyban tartották. Azok esetében, akiknél ragaszkodtak ehhez a módszerhez, kisebb valószínűséggel alakult ki tüdőgyulladás a spanyolnátha komplikációjaként, és jobb esélyük volt a túlélésre. Forró és hideg alkalmazások: A forró és a hideg pakolások (további információkért lásd: https://www.ucheepines.org/ fomentations/) a mellkasra alkalmazva és forró lábfürdővel kombinálva rendszeres részét képezték a spanyolinfluenza sikeres kezelésének az 1918/1919-es influenzajárvány alatt. Feküdjünk a hátunkra, ami alá helyezzünk forró bo ro gató ruhát. A forró borogatóruha fölé tegyünk száraz törölközőt két-három rétegben, a forró borogatóruha ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel. A mellkasra ugyanígy helyezzünk forró borogatóruhát, ami alá tegyünk száraz törölközőt
  • 3-4 rétegben. Ezt tartsuk ott 3-5 percig, majd dörzsöljük át jeges vízzel 30 másodpercig – ezt a mellkason végezzük el 5-7 alkalommal. A lábakat tartsuk folyamatosan forró vízben. (További információkért lásd: https://www.ucheepines.
  • org/hot-foot-bath/) A kezelést ismételjük napi 1-3 alkalommal, szükség szerint.  A betegnek sok vizet kell fogyasztania a betegség és a kezelések során, mivel valószínűleg izzadni fog, és az izzadság miatt nagy mennyiségű folyadékot veszít. A betegnek jól hidratáltnak kell maradnia a betegség egész ideje alatt.
  • Izzadás: Az izzadás során többféle só, gyógyszer, méreganyag és bizonyos vírusok is távozhatnak a szervezetből. Feltétlenül igyunk elegendő vizet! Az izzadás forró vízzel töltött fürdőkádban fokozható. Ügyeljünk arra, hogy ilyenkor a fejet folyamatosan hűtsük, különben gyengeséget és szédülést tapasztalhatunk a kezelés befejezése után.
  • Hagymás borogatás: A légzőszervi fertőzések természetes kezelése során szerzett tapasztalat, hogy a hagymás borogatás segít a köhögés és a váladékozás csökkentésében alsó légúti fertőzések esetén. Turmixoljuk össze egy közepes méretű hagyma felét csak annyi vízzel, hogy jól kenhető massza képződjön. Kenjük rá egy papírtörlőre, s ezt helyezzük a mellkasra, utána csomagoljuk be műanyag fóliával, és rögzítsük a pakolást. Vegyünk föl erre egy szoros pólót és egy vastag pulóvert, s hagyjuk magunkon éjszakára. Reggel távolítsuk el, és mossuk le a pakolást. 

A természet penicillinje: Egy másik igen hasznos kezelési módot a természet penicillinének neveztek el. Össze kell turmixolni egy narancsot, egy grépfrútot, két citromot, három gerezd fokhagymát és egy fél, nagyméretű hagymát annyi vízzel, hogy turmixolható legyen. Hozzáadni 3 csepp borsmentaolajat, és összekeverni
az egészet. Ebből kell egy csészével meginni napközben. Fontos: Ha a tünetek súlyosbodnak, netán légszomj vagy véres köpet jelentkezik, mindenképpen lépjünk kapcsolatba a háziorvosunkkal vagy a mentőkkel!

A helyreállítási szakasz
Amikor javulni kezd az állapotunk (nincs több láz, a tünetek elmúlnak stb.), fontos ügyelnünk arra, hogy ne váljunk túl gyorsan aktívvá. A következőket javasoljuk:
Továbbra is fontos a pihenés. Maradjunk még ágyban 2-3 napig az utolsó lázas állapot után, vagy akár annyi napig, ahány napon át lázasak voltunk. Szükséges,
Így teljesen meggyógyuljunk, és állapotunk ne menjen át tüdőgyulladásba. Felépülés után vigyázzunk arra, hogy korán feküdjünk le mindennap.

  • Folytassuk a napi váltózuhanyt, három-öt alkalommal változtatva a hidegmeleg vizet kezelésenként.
  • Korlátozzuk a munka mennyiségét, ha fáradtak, gyengék, kimerültek vagyunk. Vigyáznunk kell, hogy elkerüljük a felülfertőződést vagy más komplikációkat.
  • Töltsünk sok időt a szabadban, a friss levegőn és napsütésben, de az évszaknak
  • és az időjárási viszonyoknak megfelelő ruházatban. (Fontos melegen tartani különböző testrészeinket).  Próbáljunk pozitív hozzáállással visszatérni a hétköznapokba, minél elégedettebbnek,
  • jókedvűbbnek lenni, és megőrizni ezt a lelkiállapotunkat. Gondolkodásunk és viselkedésünk jelentősen kihat betegségünkre, az abból való gyógyulásra.

Dr. Horváth Balázs (Felhasznált irodalom: www.ucheepines.org/covid19/)
 



Magazin

Megjelent 2023. december 10-én.

Ízelítő a tartalomból

Fizessen elő magazinunkra!

12 hónapra

6500 Ft

(postaköltséggel együtt)

Szeretnék előfizetni
Kiadványaink
A bölcsesség kezdete
Minőségi idő - Időben!
Soós Attila: Reménység a veszteségben
A szeretet himnusza
A belső szobában
Barátom, Jézus
Barangolások a szív országában
Előzd meg a hátfájást DVD