Létkérdések

> Tűt találtunk a szénakazalban <

2022. november 02.
Dr. Oláh Zoltán tizenhat évet élt Amerikában, elsősorban a rák és a sejtszintű intelligencia kutatásában vett részt. A kétezres évek elejére a kutatók előtt is nyilvánvalóvá vált, hogy a gyógyszeriparban a kémikusok szerepét a biológusok veszik át, mert biológiai kérdésekre célzott biológiai megoldásokat érdemes adni az egész szervezetben eloszló, számos mellékhatással járó vegyületek helyett. A jövő a betegséget okozó célfehérjék személyre szabott kezelése. Interjúnkban a génterápiás eljárások kiterjesztéséről, valamint az Alzheimer- és Parkinson-kór megfékezésére kidolgozott mikrobiológiai felfedezéséről beszélgetünk a Szegeden élő kutatóval.
> Tűt találtunk a  szénakazalban <

■ Az Alzheimer- és a Parkinson-kór a két leggyakoribb neurodegeneratív betegség, melynek gyors terjedése felér egy világjárvánnyal. Az előbbi fokozatos értelemvesztéssel, az utóbbi mozgásszervi leépüléssel jár. Mindkét betegséget a kezdeti tünetmentesség, majd visszafordíthatatlan és drámai lefolyás jellemzi. E betegségek lassú, de progresszív előrehaladásuk miatt a társadalom számára a legköltségesebbek közé sorolhatók, így világszerte óriási erőkkel zajlik megállításuk érdekében a hagyományos gyógyszerkutatás. Elég információjuk van a kutatóknak a kiváltó okokról?

 

 

Önök felismerték, hogy a betegségtüneteket okozó fehérjeplakkok elbontása az adott fehérje térszerkezetének helyreállításával érhető el. Milyen más plakkbetegség esetén remélhetünk hasonló megoldást?
Ha van egy általánosítható modellünk, akkor érdemes tovább kutatni, hol vannak a lehetséges kiterjesztésének határai a betegségmegelőzésben és a gyógyításban. A növények, de a mikrogombák és algák is még számos kiaknázatlan plakkbontó hatóanyaggal szolgálhatnak. Fontos, hogy minél több használható bioesszét dolgozzanak ki a molekuláris biológusok a kismolekulák biológiai hatásának biztonságos és hatékony szűrésére és a hasonló plakk-hatásmechanizmusú megbetegedések gyógyítására, illetve megállítására. Ilyen pl. a sclerosis multiplex, a myasthenia, de ide tartozik a 2-es típusú cukorbetegség és az időskori makuladegeneráció is.


Magazin

Megjelent április 15-én.

Ízelítő a tartalomból

Fizessen elő magazinunkra!

12 hónapra

6500 Ft

(postaköltséggel együtt)

Szeretnék előfizetni
Kiadványaink
A Cseresznyefa árnyékában
A bölcsesség kezdete
Minőségi idő - Időben!
Soós Attila: Reménység a veszteségben
A szeretet himnusza
A belső szobában
Barátom, Jézus
Barangolások a szív országában
Előzd meg a hátfájást DVD