Ajánló

65. lapszámunk margójára

2023. február 06.

A risztotelész engedelmével azt állítom, hogy az irracionális viselkedés az általános, és nem a racionális.Miért? Hadd kérdezzek vissza: miért gyújt rá naponta többször sok millió honfitársunk olyan dobozból, amire hatalmas, vastag betűkkel rá van írva: a cigaretta hetven rákkeltő anyagot tartalmaz, és tízszeresére növeli a rákbetegség kockázatát? Miért vásárlunk tucatjával olyan termékeket, amelyekről előre tudjuk, hogy alig vagy egyáltalán nem is volna rá szükségünk, miközben azon sírunk, hogy milyen betegek vagyunk, milyen drágaság van, hogy egyre rosszabbul élünk, és hamarosan amúgy is tönkretesszük vele egész bolygónkat?
 

65. lapszámunk margójára

Miért, hogy a legújabb felmérések szerint sokkal többen hajlamosak vagyunk hinni a tetszetős hazugságokban, fake news-okban, mintsem gyanakodva fogadni a leegyszerűsített híreket, és alaposabban utánajárni a tényeknek, s azokból összerakni a valóságot? Miért megyünk olyan könnyen egymásnak házasságban, munkahelyeken, tárgyalótermekben vagy akár egymás életére törve tankokkal, rakétákkal, atomtöltetű fegyverekkel, miközben tudhatjuk, hogy ezzel nem hogy jobb nem lesz, hanem épp ellenkezőleg: magunk alatt vágjuk fát?
Kimutatták, hogy az orvosok, mérnökök, bírók, üzletemberek, politikusok, tábornokok döntéseikben jottányival sem racionálisabbak, mint a kedves Olvasó vagy jómagam, csak éppen döntéseik gyakran járnak vészterhesebb következményekkel. A szakemberek általában a következő okokra vezetik vissza irracionális viselkedésünket: ösztönös, emocionális működésünkre, fokozott hajlamunkra az előítéletekre, a megszokásra, illetve az elemi lustaságra, hogy nem tanulunk hibáinkból, nem érdekelnek a tények, s nem szeretünk komplex módon gondolkodni.

De hogy mindezen problémákkal miként vehetnénk fel a küzdelmet? – erről több mindent megtudhatnak mostani számunkból. Jó olvasást és gondolkodást kívánok kedves Olvasóinknak ez  új esztendőben is


Magazin

Megjelent június 14-én.

Ízelítő a tartalomból

Fizessen elő magazinunkra!

12 hónapra

6500 Ft

(postaköltséggel együtt)

Szeretnék előfizetni
Kiadványaink
A Cseresznyefa árnyékában
A bölcsesség kezdete
Minőségi idő - Időben!
Soós Attila: Reménység a veszteségben
Barátom, Jézus
Barangolások a szív országában
Előzd meg a hátfájást DVD