Aktuális számunk tartalmából

Megjelenés 2012. február 10-én.

18. szám

 • Törvénysújtotta egyházak

  Nem kis megoszlást okozott a kisegyházak és az állam, egyházak és egyházak között, de az egyes egyházakon belül is az Országgyűlés előbb visszavont, majd szinte változtatás nélkül sebtében elfogadott 2011. évi CCVI. egyházügyi törvény (a későbbiekben Etv.). Vajon mi áll az egyes hazai és külföldi jogvédő szervezetek és több, létezésük jogától megfosztott egyház tiltakozása, tüntetése mögött? Milyen erkölcsi, jogi sérelmek, lelkiismereti aggályok húzódhatnak meg a mögött, hogy már nem csak az amerikai szenátus 13 tagja tiltakozott a szabályozás ellen, hanem az Európai Bizottság is bekérte vizsgálatra a jelenleg hatályos törvényt? Miért kellett megszüntetni a húsz évig érvényben lévő, nemzetközileg is elismert és méltatott vallásügyi törvényt (1990. IV. tc.) A cikk folytatása a magazin februári-márciusi számában olvasható.

 • Vallásszabadság Magyarországon

   Fél évezred története vázlatosan 1521-től 2011-ig.

 • Nikotinfüggés – Felszabadulás vagy lemondás?

  A cigarettát könnyű letenni. Öt percre, fél órára, esetleg egy-két órára mindenkinek sikerül. Mark Twain klasszikus és tréfás kijelentése sokunk arcára csalhat mosolyt: „Leszokni róla? A legkönnyebb! Én magam már több mint ezerszer megtettem.” A cikk folytatása a magazin februári-márciusi számában olvasható.

 • A csodálatos agy - hogyan hozhatjuk csúcsformába?

  Az emberi agy a gondolkodás, a kommunikáció, a tanulás és az emlékezés képességével ruház fel bennünket, irányítja szervrendszerünket, cselekedeteinket. Emlékeink, vágyaink, a szilárd elhatározások képessége, a nevetés öröme, a mély bánat, a sírás szintén agyi funkciók. De a festészet, a költészet, a zene és a dráma – az emberi nem valamennyi művészi teljesítménye is e szabálytalan alakú kocsonyás anyag, az agy munkájából származik. A cikk folytatása a magazin februári-márciusi számában olvasható.

 • Népirtás vagy istenítélet történt az Ószövetség idején?

  Van-e különbség az Ószövetség és az Újszövetség Istene között? Az egyik szigorú, harcos, az embert ölésre bátorítja, míg a másik szerető, irgalmas, és még az emberi haragot is elítéli? Ugyanarról az Istenről beszél a Biblia? Az előző számunkban megkezdett gondolatsort folytatjuk. A cikk folytatása a magazin februári-márciusi számában olvasható.

 • Világítsunk okosan

  A hosszú téli estéken akár háromszor annyi áramot használunk otthonunk, munkahelyeink világítására, mint a nyári időszakban. Az energiatakarékos izzókkal azonban ez a kiadás jelentősen ssökkenthető. A cikk folytatása a magazin februári-márciusi számában olvasható.

 • Otthoni tanulási praktikák

  Köztudott, hogy a gyermekek mindössze 10-15 percig képesek egy dologra összpontosítani, utána elkalandozik a figyelmük. Hogyan segítsük gyermekünket, hogy minél hatékonyabban elsajátíthassák és memorizálhassák az adott feladatot? A Bodzavar Alapítvány által kidolgozott fejlesztési tematika nem hagyja figyelmen kívül a gyermekek adottságait, így a szövegértés, a rövid és középtávú memória fejlesztése, a szövegfeldolgozás mellett számos más területen is remek és kézzelfogható eredmények érhetők el. A cikk folytatása a magazin februári-márciusi számában olvasható.

 • Hogyan látnak az állatok?

  Az amerikai parti őrség 1982 óta idomít galambokat, hogy az emberi szem számára láthatatlan, bajban levő csónakokat mentőhelikopterről figyelve észrevegye. Ez a madár szemével csaknem egynegyed körben figyel és koncentrál. Az ember mindössze alig 3 fokos látószögben teszi ugyanezt. Egy galamb megfigyelő munkáját harminc embernek kellene helyettesítenie. A vándorsólyom nyolcszáz méterről felismeri a szitakötőt is. Ez nálunk azt jelentené, hogy harminc méterről tudnánk újságot olvasni. Ezzel ellentétben az elefánt, mivel növényevő és nem kell ellenségtől tartania, harminc méterről sem tudja megkülönböztetni a bokrot egy zebrától. Sok állatnak hihetetlenül bonyolult a szeme, mások boldogulnak szem nélkül is, bár fényérzékelő foltjuk rendszerint még az egysejtűeknek is van. Cikkünkben az állatok látásáról szólunk. A cikk folytatása a magazin februári-márciusi számában olvasható.

 • Kalifornia - a napfény hazája

  Amikor meghalljuk Kalifornia nevét, napsütötte, homokos tengerpart jut eszünkbe. Pedig a nyáron is ködös, hideg reggelektől a napsütötte tengerparton keresztül az egész évben síelhető hófedte csúcsokig minden megtalálható itt. Kalifornia az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, 33 millió lakosával pedig a legsűrűbben lakott állama. Mindenféle náció megtalálható itt. Mi – kiváltság volt ez a javából! – a Kaliforniáról kialakított általános képet tükröző San Diegóba utazhattunk. E város a napfény, a víz, az egészség és az életerő hazája. A cikk folytatása a magazin februári-márciusi számában olvasható.

Eddig megjelent lapszámok