Aktuális számunk tartalmából

Megjelenés 2012. augusztus 10-én.

21. szám

 • Egy nagy NEM a stresszre!

  Mire gondolnunk elsőként, amikor a stressz szót halljuk? A feszültségre, a félelemre, a fejfájásra, az aggodalomra, a haragra, a fékezhetetlen dühkitörésekre? Valószínűleg majdnem minden válaszban a negatív érzések dominálnának. De a stressz nem feltétlen negatív! Persze nem is csak pozitív! Mi tehát a stressz? A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

 • Elfeledett kőtáblák, avagy a „szabadság törvényei”

  „Ne csinálj magadnak faragott képet és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr, a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad- és negyedíziglen, akik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeríziglen azokkal, akik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.” A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

 • Korunk divatos gyógyítói: A fényadók

  Amikor súlyos betegség lep meg bennünket, szaladunk fűhöz-fához. Ki az orvosába veti teljes bizalmát, ki az alternatív gyógymódokba – szalad a természetgyógyászokhoz, a népi bölcselet képviselőihez vagy az ismeretlen eredetű ezoterikus gyógyászat mestereihez. S ha egyik módszer sem vezet a teljes gyógyuláshoz, általában csak akkor jut eszünkbe, hogy Alkotónkat kérdezzük a betegségünk okáról és Tőle kérjük a gyógyulást. A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

 • Jézus vagy Mithrász? - Miként hatott a római napimádat a keresztények ünnepeire?

  Dan Brown a Da Vinci-kód c. regényében az egyik helyen azt taglalja, hogy miképpen tudott a korai századoktól üldözött, szektának tartott kereszténység Nagy Konstantin császár (313–337) uralkodása idején az egész Római Birodalom hivatalos vallásává válni? Továbbá hogyan válthatta fel az őskeresztények által még megtartott szombati nyugalomnapot – melynek eredete a teremtéstörténetig vezethető vissza – a vasárnapünneplés? Mennyiben volt felelős a császár és mennyiben voltak felelősek a keresztény egyház tanítói és vezetői a Tízparancsolat ilyen mérvű megváltoztatásáért? A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

 • Magyarországról Mozambikért - Oktatással a felemelkedésért

  A harmadik világ égető szükségleteit a nyugati országok civil szervezetei rendszerint használati tárgyak, egészségügyi berendezések, élelmiszerek és gyógyszerek adományozásával próbálják enyhíteni. A mozambiki származású Charomar João Antonio, a Mozambiki Oktatásért és Egészségügyért Alapítvány vezetője, belülről ismerve az ország szükségleteit, a szocializációt is magában foglaló szellemi képzésben, a gyerekek szemléletformáló gyakorlati oktatásában látná a megoldást. A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

 • Debreceni agrárforradalom

  Az utóbb időszakban egyre többet hallhattunk egy debreceni kiskertről, ahol az egyik évben a sok esőzés okozta gombabetegség elvitte a négyfős család veteményét. Az egyébként online marketinggel foglalkozó családfő, Gönczi Péter ekkor kezdett különböző alternatív lehetőségek után olvasni. Internetes olvasmányai és videoélményei alapján, az aquapónia és a passzív szolárház rendszerének ötvözésével egyedülálló rendszert honosított meg Magyarországon. Ez egy természetes és meghökkentően olcsó működést nyújtó rendszer. A 34 éves fiatalembert ennek kapcsán kerestük fel debreceni otthonában. Természetesen alaposan szemügyre vettük a kertjében lévő üvegházát is, ahol számos újságíró és riporter fordult meg az elmúlt hónapokban, hogy hírt adjon erről a kezdeményezésről. A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

 • „A békéltetés művésze…”

  Magyarországon még nem annyira él a köztudatban a mediáció fogalma. Nevéből sejthető, hogy valamiféle egyensúlyra törekvés a célja, de kevesen tudják, valójában mit is takar ez. Mennyiben nyújt mást ez a családterápiás módszer a szokásos párterápiákhoz vagy a pszichológusi segítséghez képest? Nagy Zsóka családmediátorral, mediátorképzővel beszélget Soós Attila. A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

 • Csontváry Kosztka Tivadar: A fohászkodó Üdvözítő

  1903. december 23-án érkezett Csontváry a Szentföldre. Közvetlenül megérkezése után festette A fohászkodó Üdvözítőt. Utazásáról hazatérve az iglói patika padlásán helyezte el az alig fél négyzetméteres festményt. Állítólag elégedetlen volt vele és még szeretett volna dolgozni rajta. A legrészletesebb és legalaposabb Csontváry-monográfia, a Németh Lajos által készített is a remekművek között tartja számon, és viszonylag részletes elemzéseit adja (legalábbis ahhoz képest, hogy mások alig próbálták felderíteni a mű gazdag jelképvilágát). A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

 • „Szabadabb vagyok a madárnál” - Bartók III. zongoraversenyének keletkezéséről

  1945 nyara. Az Egyesült Államok kíméletlen erővel folytatja Japán bombázását, Hitler néhány hónappal ezelőtt lett öngyilkos, a szeretett óhaza egy vesztes háború elesetteit gyászolja. „Bizony, Magyarországgal a dolgok sehogy sincsenek jól. Féltem Budapestet, féltem az embereket.”1 A kényszerű emigrációban élő nagybeteg zeneszerző újult erővel lát neki az alkotásnak. Fejében egy zongoraverseny idilli akkordjai szólnak, felváltva a már csöndesedő csatazajt. A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

 • Szlovénia, a legendák országa

  2012 tavaszán jártunk férjemmel a Közép-Európa Svájcának tartott Szlovéniában. Az ország ismét rabul ejtett: csodálnivaló a magasló hegyvonulatok sokasága, a tiszta türkiz patakok és folyók látványa, a vízesések robaja, a tenger moraja és a hegyi tavak üdítő csendje. A tájra kiül az osztrákoktól tanult szelíd rendezettség; az embereket az olasz derű és a szlovén természetesség, nyitottság jellemzi. Közeli és elérhető kincsesbánya, melyet érdemes felfedeznünk. A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

 • Természetes gyógymódokkal az allergia ellen

  Napjaink egyik népbetegsége, az allergia tömegek életét keseríti meg. Környezetemben is nagyon sok ember küzd ennek a szerencsére ritkán súlyos, de roppant kellemetlen betegségnek valamelyik formájával. Természetgyógyászként mindig azt vizsgálom, lehet-e az adott problémára természetes, szintetikus gyógyszerektől mentes gyógymódot találni. A természetes gyógymódok alapelveinek alkalmazása, a növényi táplálkozáson, a mozgáson, a vízterápiákon, a napfényen, hiten alapuló rendszeres, mértéktartó élet, és szükség esetén a gyógynövények számos betegségben nyújthatnak nem csak tüneti, hanem a betegség gyökeréig hatoló megoldást, gyógyulást. A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

 • Életmóddal a szép és egészséges hajért

  A reklámok világából ismert lágy, selymes hajzuhatagok, puhán omló, erős tartású göndörödő tincsek, frissen vasalt, töredezésmentes álomfrizurák – talán nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbb nő erre vágyik. Az a hölgy, aki elégedett a hajkoronájával, kivirul, magabiztosabb, vidámabb lesz. Kisugárzása elégedettséget áraszt. Minden nő ezt az eszményt kergeti, amikor megveszi a legújabb „csodasampont” vagy fényességfokozó balzsamot. Azonban a reklámok gyönyörű frizuráit fizetett modellek viselik. Hajukat mesterfodrászok festik, vágják, szárítják, és a legjobb szakemberek fáradoznak a kamerák beállításán az optimális megjelenés érdekében. Sőt, a Photoshopot is egyre többen ismerik. Ma már senki nem hiszi, hogy ugyanaz a frizura a hétköznapokban is ugyanolyan csillogóan gyönyörű, mint a képeken. De a trükkös, dús, fényes, ragyogó hajcsodákat mégis hajlamos sok nő elhinni. Hiszen ezért fogy az üzletek polcairól a hirdetett 10 perces „csodafesték” vagy a mindent elsöprő gyógyító sampon. A cikk folytatása a magazin augusztus-szeptemberi számában olvasható.

Eddig megjelent lapszámok