Aktuális számunk tartalmából

Megjelenés 2013. február 10-én.

24. szám

 • Veszélyes országban élünk? – Avagy mi az oka a növekvő bűnözésnek?

  Csak a média kriminalizálja a hangulatot Magyarországon azzal, hogy a vezető napi hírek gyilkosságokkal, erőszakos, etnikumok elleni vagy családon belüli bűncselekményekkel kezdődnek? Vagy valóban veszélyes országban élünk? A 2011. évi felmérés szerint Magyarországon a bűncselekmények száma a harminc évvel ezelőtti adatokhoz képest négyszeresére nőtt. Ezen belül hatszorosára nőtt a vagyon elleni és duplájára emelkedett a személyek elleni, erőszakos bűncselekmények száma. Hazánkban a vagyon elleni bűncselekmények a legelterjedtebbek, amelyek az összes bűneset mintegy 60-62%-át teszik ki. Ez tíz évvel ezelőtt még csak 10% volt – derül ki a Kriminológiai Intézet 2010.-i közleményéből. Mi lehet ennek az oka? A gazdasági válságból adódóan növekvő munkanélküliség, az eladósodás, az elszegényedés? Kérdéseinkre Németh Zsolt kriminológus, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára válaszol. A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.

 • Murder – a gyilkos tárlat

  „A legtöbb emberben van egyfajta bizarr érdeklődés a világ sötétebb oldala iránt, akár bevallja, akár nem. Az egyszerűen Murdernek nevezett kiállítás ezt a kíváncsiságot kívánja kielégíteni.” A mi figyelmünket sem kerülte el a világ számos országában nagy sikert aratott kiállítás magyarországi premierje, amelynek már a neve is félelmetes: Gyilkos. A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.

 • Elfeledett kőtáblák, avagy „a szabadság törvényei” (5. rész)

  Szülők, idősek, tekintélyek védelme Az ötödik parancsolat „Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked.” (2Móz 20,12) Tisztelet – mit is jelent? Az emberek iránti szeretetkötelezettségek sorát a szülők iránti tisztelet parancsolata nyitja meg. Nyilvánvaló lehet előttünk, hogy miért. Ha a hozzánk legközelebb állókat, a szüleinket nem vagyunk igazán képesek megbecsülni, aligha várható, hogy másokat, számunkra idegeneket szeressünk. Ez tehát „az első parancsolat ígérettel”, ahogyan Pál apostol nevezi. A parancsolat először is a tiszteletadásra szólít fel. Első szava így hangzik: „Tiszteld!” A tisztelet megkülönböztetett szeretet, különleges minősége a másik ember megbecsülésének. A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.

 • Figyelem: figyelemzavar!

  Nemzetközi viszonylatban a 3–18 éves korosztály 16 százaléka küzd valamilyen tanulási vagy beilleszkedési zavarral, mint például a diszlexia vagy a szorongás, a figyelemzavar, a hiperaktivitás. Ez az arány hazánkban 20 százalék körüli, és egyre növekszik. Napjainkban, talán éppen ezért, egyre több könyv és monográfia jelenik meg a tanulási részképességzavarokkal, a figyelemzavarral, a hiperaktivitással küzdő gyerekekkel kapcsolatban. Mégsem tiszták ezek a fogalmak, és emiatt sok keserűség éri a gyermekeket, a családokat. Szükséges tehát, hogy tisztán lássunk ezen a területen is. A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.

 • Év eleji megtakarítási tippek

  Néhány gyakorlatias ötlettel és tanáccsal szeretnénk szolgálni, hogy Ön is többet tudjon spórolni a 2013-as esztendőben. Többek között takarékosság a fűtésben, tudatosság a vásárlásban, drága vegyszerek helyett használjunk természetes tisztítószereket stb. A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.

 • Törökország - az ország, amely gyönyörködtet

  Sokáig kerestem a megfelelő szavakat, amelyekkel röviden és találóan jellemezhetném Törökországot. Azonban rájöttem, hogy mindezeket sok-sok oldalon keresztül sorolva is csupán az olvasót untatnám, ugyanis olyan sokszínű, érdekes, változatos és önmagában is ellentmondásos helyről beszélünk, amely világviszonylatban is egyedi, s ezért nem írható le csupán egy-két kulcsszóval. Ebben az országban megtalálható minden, ami gyönyörködtetni tudja az embert. A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.

 • Természetes gyógymódokkal a megfázás ellen

  Tanácsok dr. Wynn Horsleytől, az amerikai Uchee Pines intézet főorvosától. Néhány nyelvben a megfázásra és az influenzára ugyanazt a szót használják. Valójában nincs éles határ a kettő között. A megfázás torokfájással, orrfolyással, köhögéssel, fejfájással jár együtt, az influenza lázzal és izomfájdalmakkal is. A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.

 • Konyhák az interneten - A sokszínű sütőtök

  Konyhák az interneten sorozatunkban ezúttal a www.zizikalandjai.com szerzőjével, Nagy Zitával ismerkedünk meg. A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.

Eddig megjelent lapszámok