Aktuális számunk tartalmából

Megjelenés 2013. június 10-én.

26. szám

 • „A lényeg, hogy a veszteségeket csökkentsük”

  Interjú dr. Szalay Tímeával, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnökével. A teljes cikket magazinunk 26. számában elolvashatja.

 • Ne Paráználkodj! - A házastárs védelme

  A parancsolat eredeti héber jelentése – Ló tináf, azaz – ne törj házasságot. Vagyis ez a parancsolat elsősorban nem a helytelen nemi vágyat, a szexualitást kívánja korlátozni, hanem a házastársat védi egy betolakodó harmadiktól. Azt tiltja, hogy férfiak és nők „betörjenek” mások házasságába, eltulajdonítsák más feleségét vagy férjét, illetve azt, hogy bármelyik fél „kitörjön” a házasságából – egy másik kapcsolatba. Isten „örökös társként” (1Pt 3,7) teremtette a férfit és a nőt. Olyan egész életre szóló szövetséges társként, mely kizárólag két ember (férfi és nő) intim, bensőséges kapcsolatára épülhet. Egy biztos: a válások nagy számát ma leginkább a házasság bibliai fundamentumainak hiánya okozza. A teljes cikket magazinunk 26. számában elolvashatja.

 • Mit mond a Biblia a homoszexualitásról?

  Sokan tartózkodnak attól, hogy jobban megismerjék a Bibliát, helyet adva a vele kapcsolatos előítéletnek, mintha az csupán egy antik világ fagyos erkölcsi üzenetét hordozná. Holott az Élet Könyve az emberi lélek és természet legmélyebb ismeretéről és megértéséről tesz bizonyságot. A hiedelmekkel ellentétben bátran állíthatjuk: szemléletmódja egyáltalán nem prűd! Nyíltan szól a test kívánságairól, az egészséges szerelemről és annak vadhajtásairól is. Néven nevezi a bűnt, de a bűnöst minden esetben menteni kívánja. Minden ítélkezés nélkül, ennek jegyében szeretnénk most mi is megfogalmazni a címben feltett kérdést: Mit mond a Biblia a homoszexualitásról? A teljes cikket magazinunk 26. számában elolvashatja.

 • „Annyi minden maradt bennem…” - Rendszertelen beszélgetés Vitai Ildikóval

  1972 óta járja műsoraival az előadótermeket, iskolákat, óvodákat. Három önálló albuma jelent meg. Igazi művészcsalád az övék: legfőbb alkotótársa lánya, Varga Rita, de sokszor lépett fel unokatestvérével, Sinkovits Imrével is. Az „Este jó, este jó, este mindig jó…” kezdetű Zelk Zoltán-vers az ő dallamán kelt szárnyra. A gyermekek csalogánya, mondhatnánk. Rákospalotai szülőházának kertjében mégis arról faggattuk leginkább, hogyan fakadnak fel dalaiban azok a mélységek, amik a felnőtt hallgatót is megállásra késztetik. A teljes cikket magazinunk 26. számában elolvashatja.

 • Méregfogak: az anyagiak

  Kapcsolataink egyik legmarkánsabb ütközőpontja az anyagiak kérdése. A legtöbb gyűlölködésnek, aggodalmaskodásnak, családi és munkahelyi viszálynak tűzfészke a pénz léte vagy nemléte, igazságtalan vagy igazságtalannak vélt elosztása. Nem véletlenül titkosak a munkabérek, s lássuk be, a javak egyenlő elosztását hirdető kommunista ideológia hívei is tudtak már valamit az anyagiak körül forgó emberi természet késztetéseiről… A teljes cikket magazinunk 26. számában elolvashatja.

Eddig megjelent lapszámok