Aktuális számunk tartalmából

Megjelenés 2013. október 10-én.

28. szám

 • Halálközeli élmények - a tudomány is csak tapogatózik?

  Reménnyel teli történetek sokaságát hallhatjuk és olvashatjuk olyanoktól, akik nagyon közel jártak a halálhoz, de visszatértek az életbe, beszámolókat, amelyek azt bizonyítják, hogy a halál pillanata egy olyan kapu, amelyen belépve egy elképzelhetet­lenül édes, békével teli világ vár mindenkire. Nincs is olyan halálközeli élményt megtapasztalt vagy a halálból visszatért ember, aki ne valami jóról, valami kívánatosról mesélne, aki – bár a továbbiakban immár ezerszer jobban értékeli létezését – ne vágyna vissza abba a meseszerű világba. A teljes cikket magazinunk 28. számában elolvashatja.

 • Reménység a gyászban

  Szeretteink halála, tragikus elmúlása soha vissza nem hozható veszteség, ép ésszel aligha elfogadható valóság… Kedves Fanny! Nemrég temettük édesapádat, s ez mindkettőnknek fájdalmas, felkavaró esemény volt. Az emberi tudat számára szinte feldolgozhatatlan, hogy akit nagyon szerettünk, egyszer csak nincs, nem létezik számunkra, s mi sem számára. Akinek a szavai, simogatása, bölcs gondolatai, akár gyarlóságai, egyáltalán egész léte számunkra az életet, az önmagunkhoz és a világhoz való biztos viszonyulási pontot jelentették, egyszer csak elnémul. Minden érzékelés, mely természetes módon egymáshoz kapcsolt minket, egyik pillanatról a másikra megszűnik. A halál kényszeres búcsú, kézelengedés, kényszeredett elnémulás, leválás… A teljes cikket magazinunk 28. számában elolvashatja.

 • Gárdonyi rejtélye (1863–1922)

  Az idén 150 éve született Gárdonyi Géza neve elsősorban az Egri csillagok regényével fonódik össze. Azonban életműve ennél sokkal több és gazdagabb, így írásunkat ajánlónak is szánjuk: fedezzük fel kevésbé ismert naplóját, verseit, regényeit is. A teljes cikket magazinunk 28. számában elolvashatja.

 • Határozatlan szülők határozott gyermekei

  A minap egy kedves fiatal család jött hozzánk látogatóba. Csinos, harmincas anyuka, víg kedélyű apuka, a kisiskolás Irdatlanka és a szöszi, óvodás Szemtelenke. A kellemes délelőtti együttlétet követő finom ebéd után gyerekeink unszolására hamarosan asztalra került a mélyhűtőből a jégkrém is. Mivel a vendég gyerekek kicsit köhécseltek, no meg az illem is úgy kívánja, a jégkrémért fennhangon küzdő csöpp kislány felé fordulva így szóltam: – Szívesen adok, ha apukád is megengedi. Az apuka szemlátomást meglepődött... A teljes cikket magazinunk 28. számában elolvashatja.

 • Megőrizhető-e a szerelem a házasságban?

  Lehetséges-e, hogy évtizedeken keresztül lobogó szere­lemmel szeresse egymást két ember? Vajon képesek vagyunk-e tartósan erre az intenzív érzésre? Míg millióknál magától­ értetődőnek, természetesnek és tartósnak bizonyul a sze­re­tetet s annak kifejezése, mások képtelenek őrködni e csodálatos érzés felett. Tehetünk-e valamit a szerelem visszanyerése érdekében, vagy bele kell tö­rődnünk az idővel kialakuló új helyzetbe? A teljes cikket magazinunk 28. számában elolvashatja.

 • Élőt az élőnek! - A nyers étel csodája

  „Újabb étkezési hóbort ütötte fel a fejét…” – gondolhatja a kedves Olvasó. „Mihez képest?” – kérdezhetnének vissza a nyerskoszt szerelmesei –, hiszen a teremtéskor nem kapott az első emberpár gáz- vagy mikrohullámú sütőt a gyümölcsök és a zöldségek párolására, a húsok puhítására, sterilizálására… Sőt, húst sem fogyasztottak, egészen az özönvíz idejéig – olvashatjuk az emberiség őstörténetének leírásában. Mai, megváltozott körülményeink között, amikor a génkezelések és a műtrágyázások következtében már alig mondható egészségesnek, ami megterem, az állati termékek pedig hemzsegnek a vírusoktól és férgektől, az egyéb kórokozóktól, van-e létjogosultsága a nyers táplálkozásnak, s ha igen, milyen mértékben? A teljes cikket magazinunk 28. számában elolvashatja.

Eddig megjelent lapszámok