A Biblia rejtélyei

A Biblia rejtélyei

Kegyelem, vagy igazság?

"Erre a bűnre nem létezik kegyelem” – hangzik el az óta is sokak véleménye. Ez a tömegek és általam is képviselt érvelés gondolkodóba ejtett: Istenről ismert, hogy nála bőséges a kegyelem, de emellett Ő igazságos is. Az emberi világban e két fogalom szinte összeegyeztethetetlen. Hiszen, ha kegyelmet gyakorlunk valaki bűne felett, akkor nem érvényesítjük az igazságot. A büntetés elkerülhető? A következmények elháríthatók? Hogyan férhet össze a kegyelem az igazsággal? – erről kérdezem Reisinger János irodalomtörténészt.

A Biblia rejtélyei

Egy ország, ahol nem kell félni!

Egy éve másról sem szólnak a hírek, mint hogy koronavírusban hányan fertőződtek meg, hányan gyógyultak meg belőle, s hogy melyik országban hány áldozatot szedett már a járvány. A számok egyre elkeserítő bbek. De arról is egyre gyakrabban hallani, hogy sokaknak már nemcsak a vírus okoz (halálos) betegséget, hanem az attól való félelem, a Covid-fóbia is. Mit kezdhetünk a félelmeinkkel, lehetséges-e, hogy ne kárunkra, hanem javunkra váljon? Létezik olyan ország, ahol nem kell félni semmitől?
A Biblia rejtélyei

Reménység világjárvány idején

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy világunk az elmúlt évtizedek során letagadhatatlanul kiszámíthatatlan és veszélyes pályára állt. Nemcsak Földünk érzékeny természeti egyensúlya - sokfélesége (bodiverzitása), a fajok kihalása stb - sérült súlyosan a globális környezetszennyezés során, hanem az emberi társadalom szinte minden területe, egészségügyi, gazdasági, szellemi erkölcsi alapjai is eltünedezni látszanak egyik napról a másikra.
Sokakat a kilátástalanság, a félelem, a szorongás kerít hatalmába, nem látva reális reménységet sem a közeli, sem a távolabbi jövőben. Ezt az általános létbizonytalanságot és szorongást azegész földüket lassan egy éve szó szerint is lázban tartó, és már több, mint egymillió halálos áldozatot követelő koronavírus-járvány csak felerősítette. Sürgető választ találni a  kérdésre: valódi vagy hamis reménységre építjük-e a mindennapjainkat, a jövőnket? Jézusi hasonlattal élve vajon homokra vagy kősziklára alapozzuk a sorsunkat, életünk "házát" (Mt 7,24-27) egy, az egész világunkat súlyosan próbára tevő pandémia idején?

Magazin

Megjelent június 14-én.

Ízelítő a tartalomból

Fizessen elő magazinunkra!

12 hónapra

6500 Ft

(postaköltséggel együtt)

Szeretnék előfizetni
Kiadványaink
A Cseresznyefa árnyékában
A bölcsesség kezdete
Minőségi idő - Időben!
Soós Attila: Reménység a veszteségben
A szeretet himnusza
A belső szobában
Barátom, Jézus
Barangolások a szív országában
Előzd meg a hátfájást DVD